Featured Post

Public Awareness: Kanser Payudara

Assalamualaikum and Hello This time I will write in Malay; so, Malay it is! “Akak ada breast cancer, stage 3 dah..” “Tahun lepas...

Sunday, October 30, 2016

My HanChee


Assalamualaikum and Hello :)

October 28 was a sad day. My 5-years old guinea pig that I love the most has died. HanChee, the guinea pig that has been with me in every important events in my life has finally left me. We have been together for so long, since I was still studying, we went through ups and downs and he has never fails to make me laugh every single day. 

HanChee and PaJoe, kesayangan mommy. HanChee and PaJoe nampak segala kesedihan, kegembiraan mommy, selalu buat mommy gembira. 
Mommy harap kita boleh jumpa lagi nanti ye kesayangan mommy :)

From JB to Shah Alam, from Shah Alam to Serdang (with Bohan), and back to JB again. Then we moved to Ara Damansara and then Kelana Jaya and finally we moved to our own house here. 
What a journey, kan? 

Tak ada lagi suara HanChee menjerit pagi-pagi mintak makan. I'll miss you.




Friday, October 28, 2016

Public Awareness: Kanser Payudara


Assalamualaikum and Hello

This time I will write in Malay; so, Malay it is!

“Akak ada breast cancer, stage 3 dah..”
“Tahun lepas saya dah buang sebelah payudara, sekarang ni masih lagi follow up dengan oncologist.”
“Lemahnya badan lepas buat chemoteraphy. Tak larat rasanya.” 
“Takut sangat bila doktor cakap nak buat masectomy.”


Reaksi kita bila dengar orang cakap macam tu? Macam-macam.
Ada yang terkejut, ada yang terdiam, ada yang tak faham. Ada yang menyalahkan, tuduh menuduh.


“Itulah dulu taknak jaga kesihatan.”
“Dulu taknak breastfeed anak eh? Orang cakap kalau tak breastfeed anak nanti senang dapat breast cancer.”
“Betul ke ni? Muda-muda lagi dah ada kanser payudara? Suami cakap apa?”



Dan percayalah, tak ada satu orang pun di dunia ni yang menadah tangan memohon supaya Tuhan bagi dia kanser.



Kalau dulu, kita cakap yang kanser ni selalu serang orang tua, warga emas, orang umur 40-an, umur 50-an; tapi sekarang ni, semua tu nak kena revised balik.
ORANG MUDA PUN BOLEH DAPAT KANSER! Tapi tak semua orang tahu yang KANSER NI BOLEH DICEGAH!
Bold.

Tapi untuk post kali ni saya nak focus pada kanser payudara. Breast cancer. Selalu sangat terjadi sekarang ni, selain kanser rahim, kanser paru-paru, dengan kanser kolorektal.
Allahu.


“Saya muda lagi, takkan lah dapat kanser?” Kata seorang perempuan berumur 32 tahun, dengan anak seorang.
Faktor usia tu dah tak pelik dah sekarang ni. Orang berumur 20-an pun boleh dapat kanser. Kenapa?


Penyebab-penyebab breast cancer ni kita boleh bahagikan into 2 category: non-modifiable (tak boleh ubah) dengan modifiable (boleh diubah) risk factor.


Non-modifiable risk factors:
1.       Wanita. Yup, memang pernah ada kes orang lelaki didiagnos dengan kanser payudara tapi peratusan dia kecil je. Very little. Benda ni sering berlaku di kalangan kaum wanita mainly because we have those hormones estrogen dan progesterone yang boleh promote breast cancer cell growth.

2.       Genes. Genes dalam Bahasa melayu apa eh? Ada certain inherited MUTATED genes macam BRCA1 dengan BRCA2 yang kita boleh warisi dari parent kita. Tak faham? Ok.
Dalam sel normal (sihat), BRCA1 & BRCA2 ni fungsi dia untuk elakkan sel kanser dari terus membiak.
Tapi kalau dua genes ni (BRCA1 & BRCA2) dah mengalami mutasi, instead of elakkan sel kanser dari membiak, dia tak boleh buat apa-apa lagi dan tak boleh halang pun abnormal cell growth tu.
Dan yang paling menarik, kanser payudara yang disebabkan oleh mutasi ni selalu terjadi pada wanita yang lebih muda. Take note and jaga sikit hati orang muda yang menderita kanser ni. Jangan melulu tanya ehhh kenapa kau boleh jadi macam ni kau kan muda lagi apa dosa yang kau dah buat dulu babe? No.

Ada banyak lagi mutated genes yang boleh leads to cancer tapi dua ni paling common.

3.       Sejarah keluarga (family history). Risiko lebih tinggi kalau ada first-degree relative (mak atau kakak kandung) yang ada breast cancer.


Ok tu non-modifiable risk factors yang paling utama. I think.


Modifiable risk factors! Yang ni banyak related to gaya hidup dengan personal behavior anda.
1.       Berat badan berlebihan. Terutamanya selepas menopause. Kenapa lepas menopause? Ok.

Ingat lagi estrogen? Badan perempuan hasilkan estrogen. Bahagian mana yang hasilkan estrogen? Ovari dan tisu lemak. Tapi paling banyak ovari yang hasilkan hormone ni. Tapiiii bila dah menopause, ovari dah stop functioning, pencen lah. So siapa yang masih lagi hasilkan estrogen (walaupun sikit)?

Yup, fat tissue tadi tu.

Semakin banyak fat tissue dalam badan, semakin tinggilah kandungan estrogen. Semakin banyak fat tissue dalam konteks ni maksudnya semakin gemuk. So, kandungan estrogen yang tinggi dalam badan boleh tingkatkan risiko breast cancer. Itu satu.

Satu lagi ialah, kandungan insulin dalam darah dikalangan wanita overweight pun berkemungkinan tinggi. Higher insulin level leads to cancer juga.


2.       Faktor lain: penggunaan oral contraceptives, pengambilan terapi hormone selepas menopause, kurang bersenam, merokok semua ni pun boleh jadi penyebab (trigger).



“Oh hai, rasa-rasa macam ada yang ada kaitan la dengan saya. Nak buat macam mana eh? Takutnya.”


Screening, babe. Tu penting. Buat mammogram. It is the best way to detect breast cancer earlier. Lebih awal dapat detect, lagi senang nak cure. Ingat balik point yang kita highlight tadi: Cancer is preventable (and curable).


Kedua, self check masa mandi. Masa mandi tu, massage breast slowly, one by one and cuba check kalau rasa macam ada lump ke, rasa sakit bila sentuh/ tekan ke, ada discharge keluar dari puting ke, anything. Anything abnormal. Simptom lain? Bengkak pada payudara, perubahan bentuk payudara, perubahan pada puting payudara, ada ketulan pada payudara atau pada bawah ketiak, dan rasa sakit. Kalau ada, sila refer balik paragraph atas.


Jadi, tolonglah; tolong beranikan diri pergi buat screening kalau anda rasa anda berisiko. Para suami pun, tolong berikan sokongan yang tak berbelah bagi kepada isteri anda sekiranya isteri anda ada simptom-simptom tadi. Kalau kita dapat kesan kanser tu dari awal, Insya Allah kita boleh rawat. Tapi kalau dah teruk, dah merebak ke tempat lain (metastasize), proses rawatan pun boleh jadi lebih mencabar. Jangan biarkan.


“Ok, nak buat screening. Tapi kat mana boleh buat?”
Hospital. Tak kisah hospital kerajaan ke swasta ke semua boleh. Just, go.


Dan saya doakan semoga Allah berikan penyembuhan pada semua pejuang kanser dan kurangkan kesakitan yang mereka alami. Amin.  






Wednesday, October 26, 2016

My Dream Kitchen


Assalamualaikum and Hello :)


Dining table on point.

I love those chairs and minimal design of the table. It allows everything on it to really pop out and looks pretty.


Beautiful orchids. Heart it so much!



Now foods can be served straight away after cook!

Anddd still searching for the right sofa. 

Saturday, October 22, 2016

Against Me



Assalamualaikum and Hello :)

I have received a lot of compliments these days. And a lot of encouragement too. Basically, things like 'I adore your strength' 'You are one brave girl' 'You are strong' 'Keep that spirit up' and so many more. 

I have to admit that those compliments somehow feeds my alter ego. It feeds the other side of Hanis. For all I wanted to do is break down and weep and being sad; I hide them and put my chin up instead. Were they all good? 

Sometimes.

Because in the end of the day, I am becoming the real me and I am battling with my real emotion. I bury myself with workloads and make myself busy with my small business but during bedtime, during my way back home, my mind slipped away to the past. The urge to hold you tight getting stronger each day. God knows how intense those feelings were. 

Triggers?

So many things. Love songs, empty seat, row of shops, the smell of pastries, road lights, busy highway, icecream and name it all. And now I am a changed person. I have a stone-cold heart, super wild mind, and I stripped off most of my innocent thinking away and I build bullet proof walls up high and keep my loved ones inside. 
I could be sweet to the others; superficially but ultimately, I couldn't care less. 

Yup, my surrounding changed me. I am stronger and more focused. Focus only to the good things. 
To the good people, not to the act-nice-in-front-of-hanis kind of human. My main focus would totally be my son. Family. Career. 
Thank you Allah for everything.

And I am an adult now. Full-grown woman with my own unique mission. I have mouth to feed and at the same time I'd love to remain poised and classy. 
I work hard, I really want to bring my small business up to another level, and I know what I want. 
My son deserves nothing but only the very best. 

All that I need is strength. I still remember those days when I put my hands together and pray for strength. And He gave me strength. I think I'll gone mad if I have to endure all these without strength. Thank you Allah. I pray for a brave heart, strength that no one could break me, and a soft; loving touch that could heal my loved ones sadness. 

Inspire.

I do hope that I could inspire the other women as well. I am not perfect. No one are. 
Saying you are perfect and the most perfect person in this world is like- Hello, kau ingat kau Tuhan? Tiada yang sempurna melainkan Dia. 
And with these imperfections that I have, together with the courage that I have shown, I do hope it could spark those 'fire' in our heart and make the flames bigger and brighter; until it reveals the other side of you that you never know and tells that you are stronger that what you think. 

Because we are all in a battlefield with our own different fights. 

So be your own hero. 

Have faith, be strong. 

To whoever who read this, I pray for all the good things for you; regardless of who you are and I mean it. 

Hence the peace.

*Peaceee* :)



Thursday, October 13, 2016

Hashtag Team Braces


Assalamualaikum and Hello :)


So I finally made it! Welcome to the braces club, Hanis.




This has been in my bucket list for soooo many years. It's just that I didn't have the gut to do it. 

I did it, Hizami. I am doing this for you, love! Thank you for your encouragement. You always influenced me to be better. I love you so much!

I decided to go for this orthodontic treatment at Klinik Pergigian Zubaidah, Seksyen 18 Shah Alam. One of my friend went there before, and there's a lot of reviews about the place in the internet and the doctor is very gentle and soft - extremely important (for me).

Consultation is free. The doctor will examine your teeth and gums condition and explain about the whole procedure before you decide for a go or no go.   

Cut the story short; earlier this morning I went there (alone) and serah diri :D

Nope, it's not painful at all. 

And yes, I am so proud of myself. This is for you, husband :) 

Syukur alhamdulillah. 



Saturday, October 8, 2016

October


Assalamualaikum and Hello :)

Finally I got this me-time (le baby is sleeping).


Maybe you can tell that I am currently busy with furnitures and electrial appliances for my new house. And nope, I haven't buy any new sofa yet (still using our old loyal fabric sofa) because I can't find the one yet! Look at how picky I am!


And last week my mama and me went to Harvey Norman and mind you, the price was insane. RM20k? Nah, I rather spend the money for something else. Investment maybe.


But somehow, I kinda love one of the fridge they have there. Electrolux, with black mirror outer surface so I can look at myself while cooking lol. And it was huge! So huge I think I can fit in there. Price? RM5k. Ok la for the size.


It doesn't mean that I am going to take it home. The one that husband bought for me is still my fav :) thank you husband.


So I will keep on hunting for a new sofa; preferably leather sofa. Goodluck Hanis!


Lots of love, 
Mommy :)

Friday, October 7, 2016

07102016


Assalamualaikum and Hello,


My husband once told me;

"Awak, my friend cakap I beruntung. Orang lain susah payah kahwin tapi ada yang bercerai berai. Ada yang si isteri dah tak sayang suami lagi. Ada yang si isteri curang dengan suami. Ada pulak orang yang nak sangat kahwin tapi belum ada jodoh. Ada orang yang sakit, sorang-sorang je takde siapa jaga. Tapi I, Allah bagi I bidadari. Yang jaga I, sayang I, teman I. Awaklah bidadari kita. Untungnya I."


I was speechless. And tears falls down. 

I am nothing but a woman who truly loves you; di dunia, di akhirat.


Thursday, October 6, 2016

06102016


Assalamualaikum and Hello :)



Me - Mama, kakak nak bawa Hazeeq pergi Japan musim bunga tahun depan.
Mama - Eh tunggulah sampai dia besar sikit. So nanti dia ingat kenangan dia pergi sana. 


Sounds right.

But the problem is I am soooo in the mood for holiday. I want to fly somewhere. I really want to. 


Dapat pergi Sabah pun jadi lah. 

Escapism is inevitable. 

And it will be more consequential when we do it with the person that is so dear to our heart :)

Mommy and daddy loves you sayang! 
Semoga membesar dengan sihat, bijak, ceria dan semoga Hazeeq menjadi anak yang soleh, sentiasa membahagiakan orang tua, berani, kuat semangat dan sayang pada Rasulnya. Amin :)

I love being a mother. Even though I am not a full time mom, but I love having quality time with my son at home. Every drive back home from office is so exciting because i miss him so much! I love you, son. 

Baby update: Hazeeq is 4 months. Achievement? He can roll over by himself, can turn back by himself, now trying to crawl, loves to mumble and super huggable kissable squeezable and wins mommy's heart all the time. 

Thank you Allah for all your gifts. I could not ask for more.

Sunday, October 2, 2016

02102016


Assalamualaikum and Hello :)


I just came back home from 1Utama. Am so tired and it feels heavenly to have the chance to just chill here at home. Alhamdulillah.


Well actually I met an insurance agent just now. I have been looking for the best insurance coverage / medical card + savings for my son since couple of months ago. Yep can't deny how important those things are thus explains why I only will pick the very best. In terms of savings, I have created one account under his name since he was only 2 weeks young. And I still remember the banker's face when I told her that I would like to open a new saving account for my son and I'd like to start with RM10k. Why not?

Syukur alhamdulillah for everything. 

I am one happy mother :)


Hanis is creating memories copyright 2013 designed by Hanis